Geen dakisolatie? Dan is vanaf 2020 je woning niet meer verhuurbaar! naar nieuws overzicht

25 Juli 2019

Vanaf dat moment treden namelijk bepaalde normen in, die verhuurders verplichten hieraan te voldoen. Wanneer je huis hier niet aan voldoet, volgen sancties die het voor jou daarna onmogelijk maken je huis te verhuren. Wil je geen risico lopen? Lees dan gauw verder en zorg ervoor, dat je vanaf 2020 aan de geldende eisen voldoet.

Waar moet je woning precies aan voldoen?
Vanaf 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen die werden aangesloten op het elektriciteitsnet over dakisolatie beschikken met een bepaalde R-waarde. Deze zogeheten R-waarde meet de warmteweerstand van je dak en dient minimaal 0,75 K/W te zijn. Dit komt grofweg neer op ongeveer 3 tot 4 centimeter aan isolerend materiaal dat is aangebracht. Is je woning nieuwer? Dan hoef je je in principe geen zorgen te maken, want men gaat er van uit dat je woning dan al aan deze eis voldoet.

Wat gebeurt er als je dak niet voldoende is geïsoleerd?
Is je dak op dit moment niet geïsoleerd, of niet voldoende? Dan loop je het risico dat er een controle wordt uitgevoerd en men dit feit constateert. Gebeurt dit, dan kun je minimaal vijftien strafpunten krijgen en dit betekent letterlijk dat je pand niet te huur mag worden aangeboden. Een dergelijk onderzoek kan worden aangevraagd door bijvoorbeeld je huurder, maar ook door een sociaal verhuurkantoor en zelfs je buren.

Indien je in een appartement woonachtig bent, dan dien je nog eens extra op te passen. Ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen deel van het dak? Dan kunnen alle andere medebewoners in het pand ook niet meer verhuren. Het verbod op verhuur geldt namelijk voor alle appartementen die zich onder eenzelfde dak bevinden. Je zou dus zomaar ook anderen kunnen benadelen op deze manier.

Geldt deze maatregel ook voor huurders die al in je woning zitten?
Wanneer je al een huurder hebt zitten in je woning, dan mag deze persoon wél gewoon in je huis blijven. Het verbod geldt momenteel expliciet voor nieuwe verhuur. Ook als je eigenaar bent van een woning en er zelf in woont, dan kun je gewoon blijven wonen. Wil je echter je huis mettertijd alsnog te huur aanbieden, dan zal je dus wel voor extra isolatie moeten zorgen. Bedenk trouwens ook dat isolatie veel voordeel biedt voor je jaarlijkse energienota. Het verdient dus zeker aanbeveling hier actie in te ondernemen.

(Bron: hypotheek lenen)

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons